Betongarbetare
Betong är ett starkt och mångsidigt byggmaterial som används inom många områden. Som betongarbetare arbetar du med att gjuta grunder, väggar och andra konstruktioner i betong. Du jobbar på byggarbetsplatser och följer ritningar för att forma och armera betong innan den hälls. Arbetet kräver noggrannhet, fantasi och en bra fysik, eftersom det kan vara tungt och krävande. En stor fördel är att du får se konkreta resultat av ditt arbete och bidra till viktiga byggprojekt. Det är ett yrke för dig som gillar praktiskt arbete och att jobba utomhus.
Arbete/Arbetsmarknad
Arbetsmarknaden för betongarbetare är mycket bra. Det finns stor efterfrågan på betongarbetare eftersom byggbranschen växer i hela landet. Betongarbetare arbetar med att gjuta grunder, väggar. broar och andra betongkonstruktioner. Jobbmöjligheterna är många och det finns goda chanser att hitta arbete oavsett ålder och erfarenhet. Det finns möjlighet att specialisera sig inom olika områden, som tex bostadsbyggande eller infrastrukturprojekt. Sammanfattningsvis är betongarbetare ett yrke med många jobbmöjligheter och en stabil arbetsmarknad.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar studiemedel från CSN.
Det ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din APL på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din APL-plats. Minst 15% av studierna genomförs på praktik/APL.
Betongarbetare, 1100 poäng
Kurser:
- Husbyggnad, nivå 1, HUSB1000X, 200 p
- Husbyggnad, nivå 2, HUSB2000X, 200 p
- Husbyggnad, nivå 3, HUSB3000X, 200 p
- Betong, nivå 1, BETO1000X, 200 p
- Betong, nivå 2, BETO2000X, 200 p
- Betong, nivå 3, BETO3000X, 100 p
Ytterligare 50 poäng om läses som lärling.
Saknar du betyg i en kurs eller har ett underkänt betyg kan du anmäla dig till att göra en prövning hos oss.
Förkunskapskrav:
- Grundskolekompetens eller motsvarande kunskaper
- Godkänt betyg i svenska grund/Svenska som andraspråk grund eller motsvarande